Специалистът по киберсигурност Спас Иванов посочи, че ако действително имаме име на извършител на хакерската атака, то това означава, че едва ли е поръчка. А ако хакерската атака от уикенда е официална поръчка от страна на руските власти, то стигането до един извършител и то толкова бързо и лесно, на практика би било напълно невъзможно.

"Ако предположим, че сме стигнали до правилния човек, то по всяка вероятност не е поръчка", категоричен би Иванов в студиото на Нова телевизия, като на практика така отхвърли тезата на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов, който вчера обясни, че следствието има име и дори днес ще се иска екстрадицията му.

Спас Иванов нарече тезата, че това е официална атака от руска страна, зад която стои един-единствен извършител, "меко казано несериозна".

Реално хакерската атака не е засегнала критична инфраструктура, няма теч на данни. По думите на Иванов тя е относително безобидна и има рейтингов ефект - сайтовете са временно недостъпни, т.е. гражданите не могат да добият информация. Един вид хакерската атака от уикенда е вид предупреждение, дори и заради това, че не засяга инфраструктура, която оперира с лични данни и секретни данни.

Със сигурност обаче трябва да се засили сигурността в държавата, особено с акцент държавните институции, обясни Иванов. По мнението му в момента нищо не се прави.

Явор Колев не е изненадан от кибератаката вчера

Явор Колев не е изненадан от кибератаката вчера

Групата KILLNET е достатъчно позната в средите