Майка и дъщеря от Добрич може да бъдат екстрадирани в Кипър, съобщиха от бТВ.

Жените научили за надвисналата заплаха след посещение в КАТ, където станало ясно, че за тях има издадена Европейска заповед за задържане. Причината е, че бившият съпруг на Мария Христова я обвинил, че тя извела детето му от Кипър без необходимите документи.

През 2009 г. Мария се омъжила за сърбина Иван Манойлович. Родила им се дъщеря, а след време семейството се установило в Кипър. Бракът им обаче продължил едва няколко години.

По думи на българката двете с дъщеря й били подложени на домашно насилие. По тази причина Мария се върнала в България, завела дело и от 2016 г. официално е разведена. Жената твърди, че си дошли в родината по напълно законен път - с всички документи, с пълномощно, подписано от бащата, с развод и с родителски права.

От завръщането си Мария живее с дъщеря си в Добрич, където тя работи, а детето учи в местно училище. Четири месеца след като се установили в града обаче, бившият ѝ съпруг подал жалба.

САЩ не искат повече екстрадиция за Желяз Андреев

САЩ не искат повече екстрадиция за Желяз Андреев

Едно неприятно за всички събитие е предотвратено, коментира Борисов

Мъжът искал дъщеря им да бъде върната обратно в Кипър, но жалбата му била отхвърлена след проверка от социалните служби.

Две години по-късно обаче Мария и майка ѝ случайно разбрали, че ги издирват.

Мария отишла в КАТ, за да регистрира автомобила си. Там й съобщили, че е обявена за издирване с червена бюлетина от Интерпол и трябва да я отведат до първо районно управление, за да даде показания.

По думи на жената никой не й обяснил за какво я издирват в Кипър, не видяла и никакви документи. Същото се случило месец по-рано и с Дарена - майката на Мария.

От полицията в Добрич обяснили, че жените се издирват от Интерпол с мотив родителско отвличане. Взети са им показания и е уведомена Окръжната прокуратура.

Мария и Дарена се боят, че могат да бъдат екстрадирани в Кипър и там да доказват правотата си.

Дарена увери, че разполагат с всички необходими документи, включително пълномощно от бившия съпруг на Мария. Освен това са пътували напълно законно. Тя призова държавата да направи собствено разследване, за да се установи доколко е основателно набедяването в отвличане.

Прокуратурата в Добрич си е направила отвод, тъй като една от жените е адвокат в града. По тази причина искането в съда трябва да бъде внесено от прокурор от друга прокуратура.