От фирмата на оръжейния търговец Емилиян Гебрев "Емко" обвиниха прокуратурата в опит да всее заблуда сред българската и международната общественост с неверни факти във връзка с разследванията на стари взривове на складове с боеприпаси в България.

От "Емко" заявяват, че скоро ще се аргументират подробно и точно кои са "открито неверните и заблуждаващи твърдения".

За първия по време взрив, от 2011 г. в склад на "Емко" в Ловнидол, обаче се уточнява, че съхраняваните боеприпаси са били транспортирани година по-рано от Чешката република. Не е вярно, че взривът е бил предшестван от пожар - обстоятелство, което според говорителя на главния прокурор Сийка Милева го свързвало с останалите три взрива.

"Абсолютна лъжа" е информацията, че боеприпасите са били предназначени за износ, в т.ч. и за Грузия, и свързването на "Емко" с взривовете във ВМЗ Сопот.

"Емко": Продължава да се пречи на разследването за новичока у нас

"Емко": Продължава да се пречи на разследването за новичока у нас

Властите правели всичко възможно да прикрият сходствата със случая "Скрипал" и сега "Навални"

"Тези лъжи лесно се установяват с налични документи", пишат от фирмата на Емилиян Гебрев, цитирани от БНР.

Емилиян Гебрев пита защо прокуратурата поднася неверни факти, какво е правила през годините по тези разследвания, защо отново се опитва да си измие ръцете с "Емко", вместо да търси истинските причини и виновници за тези терористични актове. Също така пита не прикрива ли държавното обвинение нещо, свързано с дейността на руските специални служби в България.

Bellingcat имат нови доказателства за българската следа при взривовете в Чехия

Bellingcat имат нови доказателства за българската следа при взривовете в Чехия

"Това е опит на Русия да сплаши всякакви производители на оръжие от износ към Украйна"