Епидемията от морбили до голяма степен е овладяна, обяви министърът на здравеопазването Божидар Нанев.

Огнищата на болестта са в Сливен и Ямбол, съобщи БНР.
По думите на министъра, заразените не са били имунизирани с години, а и са отказвали да се подложат на имунизация.

"Става въпрос предимно за ромско население, тези, които са се разболели. От 4 хиляди до 4 200 души. Но, не са били извършвани имунизациите.
Възрастовата граница е от ранна детска възраст до 20, 21, 22-годишна възраст", посочи министър Нанев.

"Първото място, където трябва да се приемат са инфекциозни отделения и там, където не достигат легла, се разкриват легла към съответни други отделения. И не е останал пациент, който да не е бил приет", допълни той.

"Проведени са на всички тези рискови групи от ромско население допълнителни имунизации и се провеждат в момента, продължават да се провеждат", каза Нанев.

Припомняме, 10 смъртни случаи и 900 хоспитализирани само за 2 месеца е равносметката от заразата от морбили в област Сливен.

Заради тези данни министърът на здравеопазването Божидар Нанев е разпоредил незабавното организиране на извънредна имунизационна кампания срещу морбили и в Сливенско.

Епидемията от морбили започна в късната пролет на 2009 година от Източна България, като от есента се засилва и обхваща и други области в страната. Към момента най-засегнати са Сливен, Пловдив, Разград, Ямбол и Бургас.

Вчера обявиха и че започва безплатна имунизация срещу морбили и във Варна.