100 000 евро минимум е дневният оборот на трафикантите, които прекарват бежанци през България и Сърбия.

Констатацията е на Института по балканистика към БАН, представена по време на кръглата маса "Превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, свързани с бежанския проблем", организирана от БОРКОР.

Този оборот е изчислен при прекарването на 100 нелегални срещу 1000 евро средна тарифа за преминаване през една държава, посочи д-р Бисер Банчев от института.

Арабско-азиатската вълна на Балканите ще има своя пик през 2035 г., предупредиха още от БАН.

В същото време именно българите са първенци сред трафикантите на мигранти в Евросъюза според последното проучване на Европол. Нашите трафиканти са по-добри от египтяните, унгарците, иракчаните и косоварите.

Сънародниците ни доминират в този доходоносен бизнес, но в немалко от случаите става въпрос за българи, които живеят извън страната, най-вече в Италия, Австрия, Германия и Гърция.

Шефката на БОРКОР Елеонора Николова пък бе категорична, че се налагат законодателни промени, които да премахнат изобщо опцията за каналджийство да се наказва с пробация. Тя настоява за сериозно завишаване на санкциите в Наказателния кодекс, като има диференциация на наказанието - едно да бъде то при превозването на един-двама мигранти и много по-сериозно - ако се прехвърлят големи групи от хора.

Николова предлага още да бъдат конфискувани превозните средства на трафикантите, каквито и да са те.