Евгения Банева, обвинена за участник в организирана престъпна група за данъчни престъпления, пране на пари, държане на боеприпаси и присвоявания заяви, че не разбира нищо от обвинителния акт.

Това каза тя в Спецсъда, където започна делото срещу бизнесмена Николай Банев, нея и майката на Банев - Мария.

"Аз от обвинителния акт конкретно за себе си нищо не мога да разбера. Аз не го разбирам", каза Банева. За нея най-голямата беда била, че на делото се даде изключителна публичност. 

Дончева: Баневи са обект на неясна семейна наказателна отговорност

Дончева: Баневи са обект на неясна семейна наказателна отговорност

Прокуратурата тероризира Баневи според Дончева

Прокуратурата приключи разследването срещу тримата и внесе обвинителния акт в края на август. Баневи са обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари.

Николай Банев е обвинен като извършител на данъчните престъпления, а съпругата му - като негов помагач.

Двамата са предадени на съд като извършители в съучастие на изпирането на пари. Мария Банева ще отговаря пред съда за участието в организирана престъпна група.

Съдебното следствие срещу Николай, Евгения и Мария Баневи тръгва по същество на 21 октомври 2019 г. с разпити на свидетели, решиха от Специализирания наказателен съд на днешното разпоредително заседание.

Съдебният състав не установи съществени нарушения на процесуалните правила, които да накърняват правата на обвиняемите и техните защитници. Потвърди и наложените им мерки за неотклонение.

Съдът отхвърли искането на арестувания Николай Банев за определяне на по-лека мярка, както и искането на Мария Банева за отмяна на наложената й забрана да напуска пределите на страната.

Мария Банева остава с мярка за неотклонение "Парична гаранция", а Евгения Банева - с "Подписка", след като първоначалната й мярка "Задържане под стража" бе изменена от Специализираната прокуратура заради влошеното й здравословно състояние.

Семейство Баневи бяха обвинени докато се намираха в Ница в края на 2018 година. Двамата бяха екстрадирани в София на 6 декември. През юли 2019 г. Евгения Банева беше освободена от ареста по здравословни причини след многократните ѝ оплаквания от условията в килията. 

ЧСИ продава на търг къщата на Баневи

ЧСИ продава на търг къщата на Баневи

Домът има басейн и вертолетна площадка

Семейство Николай и Евгения Баневи попаднаха в ареста от 6 декември 2018 г., след като бяха екстрадирани от Франция.

Във връзка с лошите условия в ареста, Банев посочи, че те са нечовешки, за което хората от ареста писали жалби до министъра на правосъдието Данаил Кирилов и омбудсмана Мая Манолова. По думите му там са нарушени основни човешки права на хора и то на хора, които са напълно невинни до доказване на противното.

На 26 юни съдът отказа да промени мярката за неотклонение на Николай Банев - съпругът на Евгения.

На 12 юли 2019 г. Евгения Банева бе пусната от ареста по здравословни причини.

Майката на Николай Банев - Мария е с мярка за неотклонение "парична гаранция" от 10 000 лв.