Евлоги Станоев-Голямата Бирма се предаде в Специализираната прокуратура във вторник следобед, съобщава "24 часа". Бизнесменът е бил заедно с адвокатката си Ина Лулчева.

Станоев бе обявен за издирване на 14 септември заедно с двамата си синове и бившия полицай Любомир Иванов. Тогава прокуратурата откри доказателства, че семейството на Бирмите стои зад 4-те фабрики за нелегални цигари в Тутракан, Дупница, Горна Оряховица и плевенското село Ясен. Те бяха разбити в края на август, а работещите в тях бяха арестувани. Беше задържан и мъж от Пазарджик, който ги е зареждал с тютюн.

Според разследващитее месечният оборот от фабриките е бил около 10 млн. лв.

Четири незаконни фабрики за производство на цигари разкрили в МВР
Обновена

Четири незаконни фабрики за производство на цигари разкрили в МВР

Тютюнът бил от село Калугерово, печатните материали - от Варна

Бяха изети 42 тона тютюн и над 50 хил. кутии цигари, повечето от които от марката "Комплимент".

Когато разследването стигна до Бирмите като организатори на незаконната дейност, те вече бяха избягали. Това се е случило още при разбиването на фабриките.

Пръв се предаде големият син на Бирмата - Антон, в Специализираната прокуратура на ул. "Черковна". Във вторник той бе последван от баща си. Преди това практиката беше издирваните да се предават в ГДБОП.

Интерпол издирва Антон Станоев - Бирмата

Интерпол издирва Антон Станоев - Бирмата

Той е обвинен за един от организаторите на незаконни фабрики за цигари

Продължава издирването на Георги Станоев-Малката Бирма, който е известен с връзките си с фолкпевиците Преслава и Алисия. С червена бюлетина в Интерпол се търси и бившият шеф на криминалната полиция в столичното Второ районно управление Любомир Иванов.

Всеки от четиримата е наблюдавал пряко по една фабрика за нелегални цигари, научи "24 часа".

След разбиването на фабриките на Бирмите потреблението на нелегални цигари от марките, които са произвеждали, спадна рязко, сочи последното проучване на големите дружества в бранша.

Прокуратурата влезе в столични офиси по афера с фабрики за цигари

Прокуратурата влезе в столични офиси по афера с фабрики за цигари

Претърсват и собственици на заведенията "Везувий" и "Сръбски ресторант Бест"

След 3 дни Евлоги Станоев-Бирмата ще бъде изправен пред съда, за да се реши дали ще чака в ареста разследването срещу него да приключи. Зад решетките е големият му син Антон, който досега е организирал дейността на фабриката в Горна Оряховица.

Единственият член на семейството, който още се издирва - 28-годишният Жоро Бирмата, вероятно е в чужбина. Поне така твърди майка му Лидия Станоева-Лидка Скалата, която е разпитана след акцията в офисите им. Тя няма обвинения за участие в престъпната група на бившия си съпруг, с когото са разделени от няколко години.

Арестуваха бившата съпруга на Евлоги Станоев - Лидия

Арестуваха бившата съпруга на Евлоги Станоев - Лидия

Задържана е във Велинград заради спецакцията в "Кошарите" в София

Лидка Скалата е била обвиняема преди три години за търговия с нелегални стоки, но през 2017 г. делото е прекратено, показва проверка на "24 часа". Акцията срещу склада й е от 2010 г. Тогава от икономическата полиция откриват фалшиви дрехи за 300 хил. лв. на бул. "Мадрид". Помещението е наето от фирмата на Лидка Скалата. Според съда, който слага край на разследването, тя не е знаела, че търгува с ментета. Дрехите са иззети в полза на държавата, а след това са унищожени.

Още не е ясно къде се е крил главата на фамилията.

Евлоги Станоев е бивш футболист, който в средата на 90-те е имал общ бизнес с Димитър Димитров-Маймуняка от ВИС-2. Друг близък приятел на Бирмата от онези времена е Константин Хаджииванов-Коце Маца, който също се смяташе за човек на групировката. Коце Маца беше заловен в Германия преди 10 г. заради камион с контрабандни цигари. После го свързаха с черното тото в световен мащаб и го издирваха като един от организаторите на този нелегален бизнес. Бирмата е имал бизнес с чейндж бюра и е търгувал със скрап. Неофициално се знае, че се занимава с производство на нелегални цигари от 5 г. насам и е само организатор. Разследването на прокуратурата още не е стигнало до човека, който е финансирал незаконната дейност. Преди 2 г. Евлоги Станоев стана и ресторантьор, като купи ресторант "Кошарите" от друг любител на чалгата, свързан с ВИС - Коко Динев. До акцията през септември Бирмата стопанисваше пицария "Везувий" в кв. "Сухата река", а "Кошарите" стана сръбски ресторант.