"Не Европа пише докладите, пишат ги тук едни наши доносници. Тези доклади винаги служат за вътрешнополитически проблеми, за политическа саморазправа отвътре". Това коментира в студиото на "Лице в лице" по bTV бившият правосъден министър Антон Станков по повод публикувания по-рано днес от ЕК доклад за съдебната система в страната ни. В него за пореден път разкритикува работата на ВСС и прокуратурата.

"Казвам, че едни хора ходят и клепат други хора. Същите бяха и по мое време. И съдии са, и са политици – едно и също е", коментира той.
Бившият правосъден министър цитира почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Запитан защо Брюксел не се занимава с наблюдение на нашето правосъдие, той отговори: "Колко мощна е Европа? Колко голям ресурс има за решаването на проблемите? Проблемите трябва да си ги решим ние и с тия доносници да приключим".

Според Станков "доносниците от България" се ползват с доверие, защото: "Европа си живее в едни банални бюрократщини нейни си".
Исканата оставка на ВСС е изпреварила събитията и сега членовете на кадровия орган в съдебната система ще са "бетонирани".

"Не ми хареса това, което вчера се случи – тази провокация на парламента за оставки. Не съм съгласен с това нещо, в тия конфликти аз не намирам моите ценности", отбеляза Станков.

Той уточни, че не се припознава и в двата враждуващи лагера. На въпрос кои са те, той уточни, че едните са: "Ония съдии, които са финансирани" с грантове, в това число и Съюзът на съдиите в България (наречен от него Ес-Ес, вероятно по аналог с нацистките щурмови батальони SS). Кои са техните врагове, така и не стана ясно.
Станков, който е адвокат на бившата шефка на Софийски градски съд Владимира Янева, коментира случая „Яневагейт” и изтеклите записи с участието на клиентката му, в които тя обсъжда задкулисието в съдебната власт.

"Имаме едни незаконни подслушвания, тоест едни факти, които не почиват на никаква законова база, от тия факти се правят някакви изводи. SMS-ът до г-н Лозан Панов законен ли е – заседанията на ВСС са публични, аз не виждам някакво въздействие върху г-н Панов", допълни Станков.