Не вярвам, че качеството на храните се разделя на две. Това заяви еврокомисарят Витянис Андрюкайтис по време на публична дискусия "Вкусно или здравословно? Качеството на храните в ЕС" - #EUdialogues.

Еврокомисар Витянис Андрюкайтис бе категоричен, че в рамките на ЕС в хранителните продукти не се влагат опасни за здравето Е-та. Той изрази увереност, че във всяка отделна страна има еднакво качество. По думите му не трябва да се спекулира с това, че някои виждате ли живеели в Източна Европа и са второ качество. "Всички граждани на Европа имат едни и същи проблеми. Нека обсъдим как можем да променим нещата", категоричен бе той.

В дискусията участва и Десислава Танева, председател на ресорната парламентарна комисия по земеделие. На встъпителния въпрос до колко се чува вашият глас в Европа, Танева коментира: "От опита, който имам мога да кажа най-отговорно и откровено Европа ни чува - стига да го казваме компетентно".

Тя припомни, че в лицето на комисар Витянис Андрюкайтис страната ни има приятел и специално благодари за помощта му за справянето със заразните болести при животните. Еврокомисар Витянис Андрюкайтис бе категоричен, че използването на различен състав в една и съща стока е голямо предизвикателство и за производителите и за институциите, контролиращи качеството на храните.

Витянис Андрюкайтис още веднъж изтъкна, че от мониторинга, извършван от ЕС е станало ясно, че нито една държава не е докладвала, че нещо е било вредно и не е било безопасно. Проблемът с безопасността е много важен, настоя той. И даде за пример продажбите на хранителните стоки. По думите му производителите могат да разменят някой елемент, да сложат други добавки, но това се отразява на вкуса и хората веднага се сещат за качеството.

Той постави въпроса как да намалят използването на сол, захар и трансмазнини, които водят до затлъстяване, диабет и сърдечно съдови заболявания. По думите му информацията за потребителите е много важна. Хората трябва да могат да видят и да кажат: аз няма да купя този продукт.

Витянис Андрюкайтис настоя потребителите да бъдат надлежно информирани за промените, така че да имат избор.

Относно въпроса с контрола на количеството на влаганите Е-та - емулгатори, оцветители и консерванти, Витянис Андрюкайтис отсече, че е далеч от мисълта да насажда страх. Той бе категоричен, че не са разрешени такива, които са опасни за здравето. Използването им се налага в индустрията най-вече за удължаване срока на годност.

Еврокомисарят припомни, че 25% от децата са дебели. По въпроса с наднорменото тегло той попита защо не се предприемат мерки за заместването на захарта с мед в училище.