Правосъдното министерство в момента изпраща резюмета по шест наказателни дела, по които Европейската служба за подкрепа на структурни реформи има интерес.

Изпратени са преводи на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), както и на Закона за съдебната власт. Ще бъде изпратен и проектът за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт.

Това стана ясно от думите на правосъдния министър Захариева по повод дебата за отложеното идване у нас на четирима евромагистрати, които да консултират и проверят работата на прокуратурата ни.

Саботаж от наша страна отложил мисията на европрокурорите, заподозря ДСБ

Саботаж от наша страна отложил мисията на европрокурорите, заподозря ДСБ

И от ДСБ са внесли промени в изборното законодателство

Техническа мисия ще уточни финално техническото задание за анализа на прокуратурата от страна на Европейската комисия (ЕК).

Захариева заяви, че проблем няма и техническа мисия ще уточнява финалните параметри на въпросното техническо задание за анализа още в четвъртък. По думите й отлагането не е по желание на правосъдното министерство, а е решение на ЕК и изтъкна, че е била уведомена за отлагането на посещението официално във вторник.

Според нея подобни анализи ще се правят за пръв път и е било необходимо време да се детайлизират формата и начините на провеждането им, както и да се намерят експертите, които да ги изготвят.

„Съгласете се, че идеята е да се направят от експерти, които са действащи прокурори, които малко или много познават ситуацията в България и могат да предоставят качествени анализи, а не повърхностни констатации, каквато не е нашата цел”, коментира Екатерина Захариева.

Няма напрежение между нас и комисията”, категорична бе Захариева. „Анализът ще го има – не е вярно, че е отменен и наистина не е хубаво с този анализ да се спекулира и да се политизира”, каза още тя. Министърът подчерта, че ако искаме качествен анализ е хубаво да оставим експертите и ЕК, които ще дойдат, да си свършат работата.