Европейската прокуратурата разследва 9 български строителни дружества, съобщава Би Ти Ви. Дружествата са заподозрени в извършване на измами, с цел получаване на финансови средства от ЕС.

По-рано тази седмица бяха извършени 25 обиска в София и други градове в страната, като бяха разпитани 10 заподозрени.

Разследваните лица са управители, собственици и представители на дружества, които са кандидатствали и получили средства по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Те са заподозрени в участие в организирана престъпна група и в документна измама с цел незаконно получаване на европейски средства.

От Европейската прокуратура обаче не посочват имената на разследваните фирми.

По искане на обслужващия европейски делегиран прокурор и с разрешението на Специализирания наказателен съд на България, Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) е извършила 25 претърсвания на жилища, офиси, складове и превозни средства, собственост на тези дружества. Иззети са огромно количество документи, материали и оборудване (самосвали, багери, челни товарачи), което е било закупено с получените средства, на стойност 6 млн. евро.

Разследването по случая продължава.

120 производства за корупция с европари в България завела Европейската прокуратура

120 производства за корупция с европари в България завела Европейската прокуратура

Сега е време българските власти да започнат да работят по много чувствителни и важни случаи заедно с нас. Затова сме тук", каза Кьовеши