Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) поиска България да върне 38 млн. евро, предоставени по одобрен жп проект, по който европейското финансиране е около 140 млн. евро.

ОЛАФ настоява останалите 92 млн. евро от проекта да не бъдат предоставени на страната, съобщава БНТ. Причина за това са нередности, установени по време на процедурата за възлагането на обществената поръчка и при изпълнението на проекта.

Проектът е за модернизацията на жп линията между Костенец и Септември, част от жп линията между София и Пловдив, който отчасти е финансиран от Европейската изпълнителна агенция по климата, инфраструктурата и околната среда. ОЛАФ призова Агенцията да проследи връщането на средствата и спирането на останалата част от тях.

Разследването на ОЛАФ е извършено заедно с Европейската прокуратура, която на 11 август съобщи, че разследва възможни криминални престъпления и злоупотреба със средства на ЕС и пране на пари в България по този и още един железопътен проект на стойност допълнителни 111 милиона евро.

Вторият проект е за модернизацията на жп участъка между Оризово и Михайлово - част от рехабилитацията на жп инфраструктурата между Пловдив и Бургас. Финансирането от 111 милиона евро е от Кохезионния фонд и оперативните програми "Транспорт" и "Транспортна инфраструктура".

Бенефициент и по двата проекта е Национална компания "Железопътна инфраструктура", а договорите за строителство са възложени на две частни компании с международно участие.

Разследването, което все още продължава, е разкрило злоупотреба с европейски фондове и пране на пари. Изпълнителите са заподозрени, че за кратък период от време са извършили фиктивни парични преводи към верига от кухи фирми, което в крайна сметка е довело до теглене на суми в брой над 2,5 млн. евро от криминално проявени лица.

Генералният директор на ОЛАФ Виле Итала заяви днес, че "заедно с Европрокуратурата предотвратихме неправомерното харчене на над 92 милиона евро и препоръчахме възстановяването на над 38 милиона евро, пари, които принадлежат на европейските данъкоплатци".

Обновлението на железниците влезе в полезрението на Европрокуратурата

Обновлението на железниците влезе в полезрението на Европрокуратурата

Разследват се възможни злоупотреби при няколко проекта