Всеки собственик на апартамент в сграда в режим на етажна собственост е длъжен да участва в разходите за отопление на общите части. Правото на ЕС допуска национална правна уредба, която предвижда това. Това е решението на Съда на Европейския съюз по две дела на "ЕВН България Топлофикация" съответно срещу Николина Стефанова Димитрова и Митю Симеонов Димитров, съобщава БНР.

В тях Евросъдът разглежда съвместимостта с правото на ЕС на национална правна уредба в областта на топлоснабдяването.

Според магистратите директивите за правата на потребителите и за нелоялните търговски практики допускат национална правна уредба, която задължава собствениците на апартамент в сграда - етажна собственост, присъединена към система за централно отопление, да участват в разходите за топлинна енергия за общите части на сградата и за сградната инсталация.

Хората със спряно парно да не плащат за „общи части", искат от ПФ

Хората със спряно парно да не плащат за „общи части", искат от ПФ

И всеки да решава сам дали да остане абонат на ТЕЦ-а

Дори и да не са поръчвали индивидуално доставката на отопление и да не са го използвали в своя апартамент, те могат да бъдат задължени да платят.

Исковете, подадените от "ЕВН Топлофикация България" са срещу собственици на имоти в сгради в режим на етажна собственост. От ответниците се иска да платят сметките си за топлинна енергия за сградната инсталация и общите части, което обаче те отказват да го направят с мотива, че те не са давали индивидуално съгласие да получават централно отопление и не го използват в своя апартамент, въпреки че сградата им е топлоснабдена от система за централно отопление.