В своя експертиза БНБ е потвърдила, че иззетите от печатницата във висше учебно заведение банкноти не представляват "реквизитни пари".

Мнението на БНБ е поискано от СГП с назначена техническа експертиза. Освен това банкноти, като тези иззети от печатницата, изработените по същия начин, са предмет на престъпление по друго разследване - то е вече за разпространение на неистински парични знаци в големи количества. Идентичността на банкнотите по двете досъдебни производства е потвърдена от техническата експертиза.

Експертизата на БНБ обхваща освен банкнотите и разследваните предмети, материали и оръдия за тяхното изготвяне.

По досъдебното производство са привлечени като обвиняеми две лица - И.Н. и Д.А.

Произволно са избрани банкноти с номинал от 100 долара, а според заключението на експерта от БНБ те са неистински. Серийните номера на изследваните банкноти са направени на цветен лазерен принтер и съдържат поредица от две букви, седем цифри и една буква. Броят на цифрите при истинските банкноти са 8.

Иззетите парични знаци не представляват "реквизитни пари", сочи официален отговор на БНБ, цитиран от прокуратурата. Те са в нарушение на реда и изискванията за реквизитни пари - те трябва да са с размери ясно различими от тези на оригинала, да са отпечатани едностранно, върху изображенията да не се имитират защитни елементи (нишка, воден знак и други).

Иззетите са отпечатани двустранно, притежават сериен номер и са с два защитни елемента - нишка и воден знак.

Освен това печатарската машина е идентична с тази при производство на истинските парични знаци, сочат събраните до момента писмени доказателства.

Също така от прокуратурата посочват, че по делото има доказателства, че единият от обвиняемите - И.Н. е изпълнявал длъжността "печатар" по трудов договор с търговско дружество с едноличен собственик на капитала - висше учебно заведение.

Управителят на търговското дружество е бил ректор на висшето учебно заведение.

Пуснаха печатарите - фалшивите пари били реквизит за сватби, според защитата

Пуснаха печатарите - фалшивите пари били реквизит за сватби, според защитата

Съдът постанови мярка подписка…

Информацията относно заключенията на направените експертизи се съобщава в съответствие с чл. 198 от Наказателно-процесуалния кодекс, на основание постановление на наблюдаващия прокурор.

От прокуратурата напомнят, че за разкриване на престъпната дейност са съдействали и представители на "Сикрет сървиз" в България, в чието задължение влиза противодействието срещу фалшифицирането на американската валута.

Припомняме, че на 18 март, ден след разбиването на печатницата в имота на Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" съдът пусна с мярка "подписка" двамата обвиняеми, приемайки тезата на защитата, че фалшивите пари не са били предназначени за престъпни дейности, а са за реквизити за сватби и кръщенета. Според адвокатите, откритата печатарска машина била произведена през 1987 година и технически не можела да печата фалшификати.

От висшето учебна заведение също така отрекоха единият задържан да е работил на трудов договор към тях, обяснявайки, че печатницата е била отдадена под наем на търговско дружество.