Фалшивите пари, открити при акцията на полицията и прокуратурата Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков", не били предназначени за престъпни дейности, а за реквизит за сватби и кръщенета. Такава теза изложиха защитниците на мъжа и жената, обвинени в печатането на фалшиви пари, съобщи БНТ.

Според адвокатите, откритата печатарска машина била произведена през 1987 година и технически не можела да печата фалшификати.

Съдът пусна задържаните с мярка за неотклонение подписка. Основната причина за решението е липсата на достатъчно доказателства, че иззетите банкноти са подправени парични знаци.

Прокуратурата заяви, че ще протестира решението.

"Това са няколко милиона, както ние описахме щатски долари и евра, така че за нас не става дума за реквизит в никакъв случай. Освен това са намерени страшно много материали, плаки, допълнителни неща за производството за тия неща." - заяви прокурорът Борис Балев.

"Няма как да съм убеден, че с високо качество може да се принтират пари от машина от 87 г., която, забележете, е двуцветна - работи с два цвята. Това не са парични знаци - това са едни хартийки, които се използвани за партита, за кръщенета." - коментира адвокатът Кристиян Григоров.

По време на днешното съдебно заседание стана ясно, че е представен договор за наем, който показва, че Висшето транспортно училище е отдало помещението на печатницата.

От ВТУ "Тодор Каблешков" отричат фалшификаторът на пари да е бил техен служител

От ВТУ "Тодор Каблешков" отричат фалшификаторът на пари да е бил техен служител

Те уточняват също, че помещението за печатарски услуги, е било отдадено под наем

По-рано от училището заявиха, че заподозрените във фалшифициране на пари не са техни служители. Беше разпространена писмена позиция, с която се опровергава информацията, че ректорът заявил, че банкнотите са открити в помещение на Висшето транспортно училище.

Двамата печатари бяха задържани в началото на седмицата при акция на прокуратурата, ГДБОП и СДВР по сигнал за печатница за фалшиви пари в сграда на висше училище. При извършените обиски бяха открити 4 милиона фалшиви долара и над 3 милиона евро. Според полицията, двамата задържани са част от голяма схема за трафик на фалшиви пари.