Фалстарт на мегаделото "Нежен октопод" за сводничество. Специализираният наказателен съд ще направи нов опит да даде ход чак в края на септември.

Причината за отлагането е неявяването на адвокат Младен Борисов, защитник на част от подсъдимите. Той е депозирал молба, в която сочи данни за влошеното си здравословно състояние и моли да бъде извинен за отсъствието си.

Същевременно клиентите му заявиха, че държат на присъствието на защитника си.

Припомняме, че от основното дело "Октопод" бяха сформирани три по-малки: "Голям Октопод", касаещо мащабни икономически престъпления, "Нежен Октопод" - за сводничеството и "Малък Октопод" - за рекет.

Делото "Нежен октопод" многократно е прекратявано и връщано на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения и към днешна дата то все още не може да стартира в спецсъда.

29 души са обвиняемите по делото "Нежен октопод". Това са: Димитър Митров - Митко Полицая, Ивайло Митров, Александър Делииванов, Цветелин Ребърковски, Румен Русев, Спас Даскалов, Симо Велчовски, Юлиан Николов, Николай Гълъбов, Ивайло Величков, Пламен Тодоров, Иван Антов, Момчил Йотов, Васил Шаламанов, Милан Станков, Митко Марков, Бойко Александров, Тодор Янков, Тони Попов, Борислав Петрунов, Валери Гълъбов, Димитър Николов, Бисер Лозанов, Петър Чотловски, Ивайло Тодоров, Георги Карамелски, Миглена Събева, Борислава Захариева и Борислава Стоянова.

Съдът за малко да измени мярката на подсъдимия Тодор Янков, който не се яви в точния час на заседанието, но се оказа, че е закъснял.

Спецмагистратите изтъкнаха, че Янков, който е без мярка, лично е получил призовката си и не е уведомил за уважителни причини, поради които не може да се яви. Затова, първоначално съдът реши да вземе мярка "парична гаранция" спрямо него, а ако представи доказателства за уважителни причини за неявяването си, съдът да отмени определението си.

Съдията предупреди присъстващите подсъдими, че това ги чака, ако възпрепятстват делото с неявяването си, без уважителни причини.

Макар и със закъснение, Янков все пак се яви в залата заедно с адвоката си и се отърва от мярката.

Делото продължава на 29 септември, като обаче бяха определени и още дати, съгласувани с адвокатите. Заседания ще има също на 19 октомври, 7 ноември и 7 декември.