Членовете на Асоциацията на собствениците на частни аптеки ще продължат да отпускат скъпоструващи лекарства на пациентите, без значение дали НЗОК плаща редовно на аптеките. Това заяви на пресконференция днес председателят на организацията Веселин Марешки, цитиран от zdrave net.

Той се позова на договора на аптеките със здравната каса, според който лекарствата трябва да бъдат доставяни без значение от условията, в които са поставени търговците. Затова аптеките около Марешки ще продължат да изпълняват своята социална функция и да осигуряват медикаменти на всички нуждаещи се, твърди той.

Изявлението на бизнесмена от Варна идва дни след като от Асоциацията на собствениците на аптеки и Националната аптечна камара предупредиха, че много от аптеките в страната може да спрат да работят с рецепти за скъпите лекарства, осигурявани от касата. Рискът се породи заради забавените плащания, които блокират работата на аптеките.

Вчера от НЗОК съобщиха, че превеждат на аптеките 8,5 млн. лв. Парите покриват около една четвърт от дължимите суми към аптеките за месец октомври.

Междувременно от Асоциацията на собствениците на аптеки с председател Николай Костов отбелязаха, че организацията на Марешки до голяма степен дублира наименованието на тяхната и побързаха да се разграничат от аптечния бос от Варна.

Изразяваме надежда тезите, популяризирани от тази нова организация, да са в интерес на пациентите и добрата среда на работа в областта на търговията на лекарствени продукти на дребно. Надяваме се това явно сходство в имената на организациите, което е очевидно търсен ефект, да не попречи на общата ни работа, посочиха от там.