Фармацевтичната компания "Ново Нордиск", която е производител на инсулин, се опитва да извие ръцете на държавата.
Така министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев коментира информацията, че 50 000 диабетици ще трябва да сменят инсулина от 1 юни, съобщи БНР.

Според здравния министър фирмата-производител на инсулина нарушава закона като иска по-висока цена, която касата да заплаща.

"Инсулинът е тежък проблем, създаден от нежеланието на една от фирмите-производителки да спазва законите на страната. Как можем да повлияем на една частна фирма? Не мога да си представя, че в друга цивилизована страна в Европа една фирма може да извива ръцете на държавата и на пациентите", коментира Желев.

Фирмата Ново Нордиск отхвърля обвиненията и декларира, че спазва всички изисквания на законодателството в страната.
                           Още...

"Няма никакъв проблем от страна на законодателството. Този тип инсулин е групиран и в момента и касата плаща еднаква цена за всеки инсулин, включително и на "Ново Нордиск". Не виждам защо сега фирмата иска да продаваме на по-висока цена", категоричен е той.

Директорът на Националната здравноосигурителна каса Румяна Тодорова обясни, че компанията не иска по-висока цена, а същата, на която е продавала инсулина до момента.

Пациентски организации вече предупредиха, че ако се наложи 50 000 човека да сменят инсулина си от 1 юни, ще започнат протести. Лекарите обясниха, че смяната на инсулина може да повлияе неблагоприятно на някои диабетици и да се наложи те да бъдат приети в болница.

По-късно министърът на здравеопазването увери депутатите, че няма опасност над 50 хил. диабетици да останат без инсулин от 1 юни. В позитивния лекарствен списък има всякакви видове инсулин, които се заплащат от здравната каза, уточни той.