Управителният съвет на Българския фармацевтичен съюз е изпратил официално запитване до министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова дали българското правителство е сезирано от Европейската комисия във връзка с разпоредбите на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Това съобщават от съсловната организация.

Поводът за запитването са тиражираните в публичното пространство неясни твърдения за евентуални процедури срещу България от страна на ЕК заради член 222 от закона, посочва Здраве.нет. 

С него се въвежда етичният модел на собственост върху аптеките. Той предвижда аптеки да могат да бъдат откривани само от магистър-фармацевти и всеки от тях да може да притежава само по един обект, уточняват фармацевтите.

Целта е в работата си фармацевтът да се ръководи от принципите на Добрата аптечна практика, а не от икономическите интереси на трети лица (когато аптеката се притежава от търговец), твърдят от БФС.

Съюзът на фармацевтите изразява надежда, че Министерството по европейските въпроси ще съобщи обективните факти, "за да се изясни ситуацията и да се преустановят наблюдаваните напоследък медийни спекулации с името на ЕК от страна на частни лица".