Фармацевтите не са виновни за липсата на някои безплатни лекарства. Това заявиха от Българския фармацевтичен съюз, цитирани от БНР.

В позиция на организацията се посочва, че от месеци съюзът съобщава за появата на проблеми с отпускането на напълно заплатени от НЗОК лекарствени продукти.

Припомняме, от Столичната здравноосигурителна каса излязоха с твърдението, че с промените в условията и заплащането на продуктите в новия позитивен лекарствен списък, част от аптеките са отказали сключването на договор за отпускане на инсулин и други лекарствени продукти.

Неколкократно сме заявявали, че след 1 юни изборът и достъпът на здравноосигурените хора до напълно заплащаните от НЗОК лекарства ще бъдат силно затруднени, твърдят фармацевтите.

Според организацията основният проблем в момента не е технически, а нормативен, защото "НЗОК не заплаща напълновсички лекарствени продукти с едно и също международно непатентно наименование".

Съгласно позитивния лекарствен списък, здравната каса заплаща само най-ниската ценана база референтна стойност за продуктите с едно и също наименование за дневна дефинирана доза, посочват фармацевтите.


Организацията смята, че най-пострадали ще бъдат пациентите, които имат рецепти за напълно платенилекарства за диабет, епилепсия, паркинсонова болест, еритроцитна анемия, дисфункция на щитовидната жлеза, тъй като фармацевтът в аптеката не може да им ги отпусне безплатно, защото НЗОК не заплаща пълната им стойност.

Тези пациенти трябва да се върнат при лекаря и той да им изпише друг продуктсъс същото международно непатентно наименование, който е напълно безплатен, уточняват от организацията.

Ако не желаят да сменят терапията си, пациентите трябва да си купят избрания от тях продукт на свободна продажба, добавят фармацевтите.

В позицията се уточнява, че в наредбата за позитивния лекарствен списък е определено,че НЗОК заплаща за безплатните лекарствените продукти по цена на търговец на едро, като аптеките се задължават да ги отпускат без надценка.

По силата на действащото законодателство и публикувания официален регистър на цените на всички лекарства, цените съдържат надценка за аптеките, която не се плаща от НЗОК. Надценката трябва да бъде платена от пациента и т. нар. напълно платени лекарства практически не са напълно платени от НЗОК.

Липсата на нормативна уредба, която да определи кой ще плати надценката на аптеките, ще доведе до конфликт между пациенти и фармацевти, допълват фармацевтите.