Повече от 4000 фелдшери у нас от години работят без ясен законово регламентиран статут. Продължава да бъде задължително членството им в Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, без самите те да са такива.

Това стана ясно на пресконференция на Сдружението на медицинските фелдшери.

"Работим без юридическа защита и професионални застраховки, нямаме и възможност за продължително обучение и квалификация", посочи председателят на сдружението Александър Александров, цитиран от БНР.

Той допълни, че едно от основните искания на фелдшерите е да имат отделна съсловна организация, която да защитава правата им, а в бъдеще професията да се трансформира в „лекарски асистент", каквато е практиката в развитите страни.

В знак на несъгласие с това пренебрежително отношение фелдшерите обявяват предупредителни протестни действия на 12-и април.

„В случай, че отново не бъдем чути, ще пристъпим и към ефективни действия. Протестът ни не е политически, няма да изоставим пациентите си - през цялото време те ще бъдат нормално обслужвани", добавиха в заключение от сдружението.

Участниците в пресконференцията изразиха удовлетворението си от факта, че имат подкрепата на Българския лекарски съюз, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Сдружението на кметовете на малките населени места, пациентски организации.