Нужна е обща методика, която да се прилага от всички проверяващи органи. Основният юридически проблем е този за давността.

Това заяви бившият главен прокурор в периода 1999 - 2005 година Никола Филчев. Той е и първият главен прокурор, който заговори за престъпна приватизация.

Филчев очаква неговия наследник на поста - Иван Гешев, който вчера разпореди ДАНС да провери процеса на приватизация, да има трудности от организационен характер по време на проверката на целия приватизационен процес и на последващия контрол.

Според него промяна в закона не е възможна, "тъй като има основен принцип в Наказателния кодекс, който забранява да се предава обратно действие на по-тежкия и по-неблагоприятния закон".

"Трябва да се търси решение на конституционно равнище. Тогава обаче идват принципите на правовата държава, общовалидни за всички страни в Европейския съюз. Това е принципът за правната сигурност. Съгласно него не може да се влошава положението на гражданите с обратна сила", каза Филчев.

В същото време от Европейската комисия твърдят, че по изключение, ако е нужно за постигане на целта, и ако бъдат съобразени правата на засегнатите, може да се промени Конституцията и да се увеличи давността, и да се предаде обратна сила, но това е на границата, поясни Филчев.

"Управлението на Иван Костов е катастрофа, той превърна тази приватизация в хищническо разграбване... Костов промени Гражданско-процесуалния кодекс и отне правото на прокуратурата да иска от съда разваляне на незаконните приватизационни сделки", заяви Филчев.

По думите му: "когато прокуратурата отказа да обслужва приватизатора Костов, аз му казах, че няма да служа на него и на управляващите, а на закона и на държавата. Тогава той се опита да превърне прокуратурата в агенция към Министерския съвет".

След това Филчев сезира Конституционния съд. Мнението на висшите съдии е, че конституционният модел на държавата, включително и съдебната власт, може да се променя само от Велико народно събрание, припомни той самият.