Институционалната криза пречи на самите институции да работят. Хората протестират, когато са уязвени. Те излязоха на улицата, водени от мощни икономически проблеми. 

Това заяви пред БНР Иван Костов - премиер на България в 1997 - 2001 г.

Относно обявеното от президента Румен Радев, че сваля политическото си доверие от кабинета "Борисов-3", Иван Костов каза: "Ако президентът мисли, че като налее гориво в институционалната криза, ще изведе хората на улицата, много се е объркал".

Отговорът на премиера Бойко Борисов тогава бе, че сваленото доверие към него и министрите е пряка намеса в работата на правителството.

Президентът Румен Радев и неговите съветници не отчитат, че кризата в институциите не влияе директно върху живота на хората - както например безработицата или реалният ръст на икономиката, каза Костов.

Според него тежките институционални проблеми са резултат от ниска институционална култура и изострящи се конфронтации помежду им, от което никой не печели

Пламен Киров: Няма основания президентът да носи наказателна отговорност

Пламен Киров: Няма основания президентът да носи наказателна отговорност

Тълкувателното решение на магистратите по запитването на Гешев ще отнеме 4-5 месеца

За сблъсъка между главния прокурор и президента и разпространените от прокуратурата записи, в които се твърди, че единият от гласовете е на Румен Радев бившият премиер беше учуден, че Радев не е защитил ген. Цанко Стойков, който сега е началник на ВВС и чиито глас като генерал от натовска армия е записан от цивилната прокуратура в СРС, тъй като се твърди че той е другият глас от СРС-тата. "Излезе, че президентът не е на висотата на очакванията", каза Костов по адрес на Радев.

Българските граждани сега се чувстват още по-незащитени, защото президентът не реагира на действията на прокуратурата, която според Костов, е нарушили човешките му права. "Хората си казват, че щом срещу него може това да се направи, значи може да се направи на всеки", коментира Костов.

Според него снетото доверие от правителството е "блъснало" дебата в друга посока. Ако Радев създаде партия, тя ще навреди ли на БСП, пита реторично Костов.

Арестуваха цяла смяна митничари на граничния пункт "Калотина"

Арестуваха цяла смяна митничари на граничния пункт "Калотина"

Има арестувани и граничари

Проф. Стив Ханке не е баща на валутния борд в България, каза Костов.

Повод за думите му бе коментара на проф. Стив Ханке, че България не трябва да влиза във валутния съюз и е възможно да има скрити договорености по време на подписването на валутния борд.

"Проф. Стив Ханке не е баща на валутния борд в България, този който го наложи у нас, е Майкъл Деплер - той отговаряше за България от МВФ. Той дойде с крайно радикална, архаична представа за валутен борд в България. Искаха да закрият БНБ и тук срещнаха съпротива на Светослав Гаврийски, Красимир Ангарски, на мен и не позволихме това нещо да се случи", каза Костов.

По думите на Костов страховете на хората от влизането в еврозоната никой не може да ги пребори, ако не работи върху нагласите и убежденията на хората. "Трябва да се обяснява и трябва хората да се готвят", категоричен е той. 

Стив Ханке: България не трябва да приема еврото

Стив Ханке: България не трябва да приема еврото

Можело да има "тайно споразумение", с което да ни се поставят дискриминационни условия

Посоченият за корупция от департамента на САЩ български съдия Андон Миталов няма да е единственият обвинен

"Това, че съдия от Спецсъда е посочен от държавния секретар на САЩ, че получава забрана да посещава Съединените щата заради корупция, е сигнал за "гнили ябълки" в тази система", заяви Иван Костов.

Българското общество не е привърженик на реформите и ги посрещна на нож още в самото начало, коментира Костов. По думите му много малко е направено тези убеждения на хората да бъдат променени

Миталов няма да е последният със санкция от САЩ, твърди Херо Мустафа

Миталов няма да е последният със санкция от САЩ, твърди Херо Мустафа

"Стъпка по стъпка, това е пътят в борбата с корупцията"

Относно масовите акции от прокуратурата Костов коментира, че има опасност да се нарушат още повече човешки права и свободи, което да доведе до нови осъдителни присъди срещу Българи. Това "ще легне на плещите на българските данъкоплатци". 

Бойко Рашков разкритикува остро прокуратурата за публикуваните СРС-та с Радев

Бойко Рашков разкритикува остро прокуратурата за публикуваните СРС-та с Радев

"Все едно са писани в ДАНС или в някоя метеорологична станция"