Конституционният съд не е отменил съдебната реформа, а части от нея. За това настоя в студиото на БТВ конституционният съдия и бивш премиер Филип Димитров. Той открои, че с решението си КС е потвърдил механизма за разследване на главния прокурор, както и е възможността за съдебен контрол над отказите на прокуратурата да разследва. Като цяло остана обвързаността на прокуратурата с наказателните съдилища и това, че тя е в тяхната структура, посочи Филип Димитров.

По отношение на правомощията на главния прокурор, Филип Димитров защити тезата, че не може той да бъде свеждан до един прост административен ръководител, тъй като това противоречи на самата структура на прокуратурата.

Големият проблем на България е злобата, насажданата враждебност и говоренето (от страна на публични личности и медии, бел.ред.) така, че българинът да се чувства победен и унизен, обясни Филип Димитров, който отхвърли тези и сравнения, че имаме прокуратура тип Вишински. Това, според него са интерпретации и то от хора, които би трябвало положително да влияят на общественото мнение. "Няма никакво основание да се твърди това. Колко трябва да мразиш държавата си, за да твърдиш това", възкликна Филип Димитров.

Екимджиев и Михайлова: Конституцията ни прилича на мавзолей, в който се разхождат призраци

Екимджиев и Михайлова: Конституцията ни прилича на мавзолей, в който се разхождат призраци

Решението на КС ще има тежки последици

Не може да искаме прокуратурата да може да преследва престъпленията, а да се вържат ръцете на главния прокурор, заяви Филип Димитров и отсече, че правата на главния прокурор са такива, каквито трябва да бъдат. Той все пак призна, че вероятно има проблеми както в прокуратурата, така и в съда, но не трябвало да се хвърля кал върху всички тези честни и почтени хора, които работят там (в прокуратурата, бел.ред.).

На въпрос редно ли е ВСС в настоящия си вид да прави избор на нов главен прокурор, Филип Димитров защити тезата обаче, че не би било много редно при изтеклия мандат това да се случва. След като се е чакало толкова време, може да се изчака още няколко месеца, обясни конституционният съдия, визирайки следващия парламент, който ще подмени състава на ВСС и по-точно членовете от своята квота, които са с изтекъл мандат.

Няма да бъде и услуга на един главен прокурор да бъде избран по този начин (от настоящия ВСС с изтекъл мандат), тъй като това би било сянка през целия му мандат, предупреди Филип Димитров.

Припомняме, че със законодателно предложение вчера ПП-ДБ предложиха тази процедура да бъде отложена - нещо, на което яростно в писмена позиция, разпратена до медиите, се противопостави депутатът и председател на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Депутатите да спрат избора на нов главен прокурор, призовават от ИПВ

Депутатите да спрат избора на нов главен прокурор, призовават от ИПВ

Също и за последващия избор на председател на най-важния съд в държавата - ВАС