Провеждането на процедура за номинации и избор на главен прокурор от този напълно делегитимиран в обществото като статут и авторитет състав на ВСС и при отдавна изтекъл мандат на членовете му, ще бъде тежък удар за правото и демокрацията, като така напълно ще се потвърдят всички съмнения за тежки задкулисни уговорки и изпълнение на политико-олигархична поръчка за запазване на мрачното статукво в съдебната власт.

Това пишат в своя позиция до народните представители от сдружение Инициатива "Правосъдие за всеки" (ИПВ) в декларация, разпространена днес, по-малко от седмица след решението на Конституционния съд, с което се отменят промените в Основния закон, касаещи съдебната реформа. Процедурата по избор на нов главен прокурор е напълно възможно да бъде стартирана наново и то по информация на ИПВ това се подготвя и може да стане по време на лятната ваканция на депутатите, която започва на 17 август, а се очаква и след това да тече предизборна ваканция.

От ИПВ припомнят, че огромната част от членовете на ВСС сами са си признали, че при избора и опазването на Гешев за главен прокурор са действали под натиск и/или политическо влияние. Те съвсем явно са изпълнили външна поръчка и при освобождаването на Иван Гешев от поста, и при избора на заместника му Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор.

Ако този състав на ВСС, който е доказал, че няма собствена воля и изпълнява поръчки, открие процедура по избора на главен прокурор, то същият ВСС, освен държавно и обществено нелегитимен, ще бъде и скандално провокативен и опасен за върховенството на правото, пишат от ИПВ.

Екатерина Михайлова: Не е редно ВСС с изтекъл мандат да избира главен прокурор

Екатерина Михайлова: Не е редно ВСС с изтекъл мандат да избира главен прокурор

Решенията на КС засягат политическите институции и изискват отговор от политиците

Същото важи и за последващия избор на председател на най-важния съд в държавата - ВАС, който предстои да се случи през октомври месец.

"Това демократичната и правова държава не трябва да допусне!" България е парламентарна република и заради това от ИПВ призовава всички националноотговорни и достойни народни представители с изменение на Закона за съдебната власт (ЗСВ) или с нарочно решение да възпрат настоящия състав на ВСС да възобновява или открива процедури за избор на главен прокурор и председател на ВАС, като изрично предвиди това да бъде извършено от следващия легитимно избран състав на ВСС, излъчен с редовен мандат.

Това трябва да се случи преди началото на парламентарната ваканция през м. август, за да не се възобнови и започне изпълнението на процедурата по избора от прокурорската колегия и пленума на ВСС и тя да породи правни последици!

Христо Иванов: България е прокурорска република, но пък КС харесва това

Христо Иванов: България е прокурорска република, но пък КС харесва това

Циментира се моделът "Филчев", в ход е операция предаване на щафетата