Конституционният съд (КС) на България възстанови някои от правомощията на президента, свързани с назначенията в съдебната власт, но остави измененията за служебното правителство, които ограничават тези правомощия. Това коментира бившият депутат и преподавател по конституционно право Екатерина Михайлова пред Нова телевизия.

Михайлова посочи, че решението на КС е очаквано, тъй като много от въпросите, дискутирани в конституционната комисия, се е коментирало, че могат да отпаднат. Тя изрази разочарование, че съдиите не са имали единно мнение по много от въпросите. Основните възражения са свързани с непрецизните текстове, които създават възможност за различно тълкуване, както и с факта, че някои от промените изискват Велико народно събрание според решение на съда от 2009 г.

Михайлова отбеляза, че дали мандатът на главния прокурор ще бъде намален от 7 на 5 години не е драматично и не променя формата на държавното управление. Според нея, ако политиците проявят добронамереност, промените могат да бъдат направени по пътната карта, разписана от КС.

Тя смята, че Висш съдебен съвет с изтекъл мандат не би трябвало да избере главен прокурор, Михайлова обаче направи важно уточнение - ако няма политическа воля и мнозинство в парламента за избиране на членове на ВСС, тогава старият състав ще трябва да избере главен прокурор, макар и според нея това да е много лошо решение.

Решенията на КС засягат политическите институции и изискват отговор от политиците. Съдиите в КС се назначават от политици и президента, като само една трета са от независимата съдебна власт, напомни Михайлова.

Христо Иванов: България е прокурорска република, но пък КС харесва това

Христо Иванов: България е прокурорска република, но пък КС харесва това

Циментира се моделът "Филчев", в ход е операция предаване на щафетата