Прокуратурата привлече като обвиняем финансиста и бивш финансов министър Стоян Александров, съобщиха от Софийската градска прокуратура (СГП). Той е обвинен в лихварство - упражняване на банкова дейност без разрешение.

Заключенията си прокуратурата прави след проверка на периода 2002 - 2016 г. На Александров са му повдигнати две обвинения за сделки без разрешение.

На Стоян Александров е определена мярка за неотклонение "гаранция" в размер на 100 000 лв.

Първото обвинение е за 61 броя кредити в лева, евро и щатски долари, отпуснати на различни физически и юридически лица, които са в размер на 541 хил. лв., 1,693 млн. лв. и 3,738 млн. евро. Кредитополучателите са ги връщали с договорени лихви.

Второто обвинение е за това, че в периода 2002 г.- 2009 г., като управител на "Стал 2007" ЕООД и на "Александров и Сие" ЕООД, е извършвал по занятие банкова дейност без съответното разрешение, като е предоставил 14 броя кредити в общ размер на малко над 1 млн. лв. и за близо 10 млн. евро.

Стоян Александров е финансов министър в правителството на Любен Беров. По време на мандата му са завършени преговорите за преструктуриране на външния дълг на страната, плащанията по който са прекратени от правителството на Андрей Луканов през 1990 година. Направена е важна стъпка в модернизирането на данъчната система с въвеждането на данък добавена стойност от 1 април 1994 година.

След падането на кабинета на Беров през 1994 година Стоян Александров е директор на Централна кооперативна банка, по-късно става председател на Надзорния съвет на D банк. През 2003 г. е издигат от Българската социалистическа партия за кандидат за кмет на Столична община, но губи на втория тур от Стефан Софиянски.

В момента Стоян Александров е съветник в Столичния общински съвет, където влезе от листата на "Движение 21" на Татяна Дончева.