Около 80% от жертвите на трафик са жени и млади момичета, като много често жертвите са сексуално експлоатирани.

Това заяви Александър Караянис, зам.-посланик на САЩ у нас по време на конференция за борбата с трафика на хора и прането на пари, организирана от Националната следствена служба (НСС).

Борбата с трафика на хора е един от приоритетите на САЩ, подчерта Караянис.

Трафикантите според него категорично изпират парите, придобити от тази дейност, и в САЩ се опитват да предотвратяват подобни деяния.

Изпращането на трафикантите в затвор не е достатъчно, смята още Александър Караянис. По-ефективно според него е лишаването им от финансови ресурси.

Мащабът на този проблем е наистина голям, каза още дипломатът.
Според него поради финансовата криза може да се очаква увеличаване на деяния като пране на пари, трафик на хора и наркотици.

България има сериозен опит в борбата с трафика на хора, похвали ни Караянис. От 2002 година деянието е криминализирано и се наблюдават у нас достатъчно присъди срещу трафиканти.

По думите му обаче България продължава да е страна, през която минава трафик и в която се осъществява трафик.

България е направила известен прогрес, но той не е достатъчен при прането на пари, каза още Караянис. Той посочи, че през 2006 година е първата присъда за пране на пари в България, като общият брой досега е 20 подобни присъди.

„Смятаме, че още много работа може да се направи", подчерта Александър Караянис и изрази съжаление, че над 80% от българите не вярват в съдебната система.

България е икономика, която се базира основно на плащания в брой, посочи като друг недостатък Караянис.
Това пречи да се проследяват паричните транзакции. Според него те трябва да се отчитат при суми над 3000 лв. По думите му е необходимо и по-добро сътрудничество между банките и службите.

 

Настоящата конференция има за задачата да покаже какво внимание отделяме на един голям проблеми, който съществува в люлката на Европа, заяви от своя страна Бойко Найденов, директор на Националната следствена служба.

Болезнено е да се признае, че хора от различни националности и пол се търгуват като вещи, допълни той и призна: „Нашата страна има принос за осъществяване на тази дейност."

Според него не показваме достатъчно мерки за предотвратяването на това уродливо явление. Този проблеми дълбоко засяга всеки един от нас, категоричен е той.

Свързването на двете теми - трафика на хора и прането на пари - се прави за първи път у нас, коментира от своя страна Румен Андреев, зам.-министър вътрешните работи.
Така според него никой не може да оспори факта, че проблемите трафик на хора и пране на пари е осъзнат у нас.

Той също призна, че борбата с тези явления не е на нужното ниво, но изрази надеждата, че настоящата конференция ще даде своя принос в това.