Софийска градска прокуратура наблюдава досъдебно производство с първоначално работно обвинение опит за убийство на 17-годишен младеж. Това обяви Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор на извънреден брифинг, на който участва и директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов.

Арнаудова изтъкна като причина за побоя - спречкване между две групи младежи с размяна на реплики. Лицата, извършили нападението, разминавайки се с пострадалото при побоя 17-годишно момче, което било придружавано от друг 16-годишен, извикали срещу тях: „Само ЦСКА”.

16-годишното момче, което в разпита пред полицията признава, че е фен на Левски им отвърнало иронично: „Да – само ЦСКА”, тогава последвала гонитба. 16-годишното момче успяло да избяга, но 17-годишният е бил пребит жестоко.

Действието се развило в междублоково пространство в близост до МОЛ-а на бул. „Ал. Стамболийски”.

„По тялото и врата му има множество наранявания – юмруци, ритници”, заяви Арнаудова. Тя посочи, че е било използвано и хладно оръжие, като впоследствие при обиските в домовете на двама от биячите били открити брадви, по които имало засъхнала кръв.

Назначена е експертиза, която да установи дали кръвта по оръжието е идентична с тази на пострадалото момче.

17-годишният младеж е с две прободни рани в гръдния кош, няма опасност за живота му, информира още Арнаудова. „Травмите са достатъчно сериозни и доказателствата сочат намерение за убийство”, заяви още говорителят на главния прокурор.

Личи една изключителна жестокост при нанасяне на побоя и абсолютно чувство, че не се мисли за последствията на пребитото лице”, заяви от своя страна Младен Маринов. Той уточни, че подбудите са хулигански, а с четири от задържаните работят местните комисии за противообществени прояви на малолетни и непълнолетни.

Младежите, участващи в нападението, са регистрирани в полицията за телесни повреди, унищожаване на чужда собственост, кражби, грабежи, притежание на наркотици.

Най-младото от тях е на 16 години. В едно от задържаните снощи в 3-то РУП момчета е бил открит и телефон, откраднат при грабеж четири часа преди това. „Може да се предположи, че конкретното нападение е на фенска основа, но това е по-скоро”, заяви старши комисар Младен Маринов.

Румяна Арнаудова бе категорична, че с обвинения ще бъдат привлечени всички лица и ще бъдат задържани независимо от възрастта им и това, че най-малкият е на 16 години.

Назначени са множество експертизи, в момента текат разпознавания от страна на момчета, било с пребития и успяло да избяга.

Предстои разпознаване и от страна на 17-годишния младеж, което ще бъде извършено по снимки, тъй като здравословното състояние няма да позволи в реално време.