Георги Гатев, зам.-председател на Националното бюро за СРС, на когото миналата седмица му бе отнето разрешението за достъп до класифицирана информация, обжалва решението на ДАНС.

Жалбата е подадена вчера, 03.08.2017 г, и е срещу решение на ДАНС от 27 юли 2017 г.,

Според изявлението на Георги Гатев, който разпространи копие от жалбата и до медиите, решението за отнемане на достъпа му е с изцяло неясни мотиви, опира се на неправилни и неверни фактически данни.

ДАНС отне достъпа до класифицирана информация на Гатев

ДАНС отне достъпа до класифицирана информация на Гатев

Зам.-шефът на Националното бюро за СРС не бил надежден

По закон жалбата се адресира до Държавната комисия по сигурността на информацията /ДКСИ/ и се подава чрез институцията, постановила решението, а именно ДАНС - както е направил и господин Гатев.

Според него "преди десет дни, в качеството му на член на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, е станал обект на недопустима институционална атака от страна на прокуратурата и ДАНС, като чрез него е атакувано и Бюрото, доколкото това рефлектира и върху цялата институция.

"Опитите да се атакува член на Бюрото от тези институции без законово основание и мотив, представляват недопустима намеса в дейността на този орган, която е в състояние да подкопае неговата независимост, да постави под съмнение неговата работа и да разруши авторитета му в обществото. Начинът, по който това бе направено публично достояние - манипулативно, без ясни факти, при очевидна съгласуваност в действията на двете институции, е достатъчно показателен в това отношение", заявява Георги Гатев.

Член на Бюрото за контрол на СРС съветва обвиняем как да подава жалби

Член на Бюрото за контрол на СРС съветва обвиняем как да подава жалби

Прокуратурата иска ДАНС да му отнеме достъпа до класифицирана информация

Той посочва, че съзнателно в началото се е въздържал да коментира конфликта, тъй като и до момента не разполага с достатъчно информация за фактите, въз основа на които е осъществена проверката и е взето решението за отнемане на достъпа му.

То заявява, че е убеден обаче, че общественият интерес диктува процедурата по контрола за отмяна на това решение да се осъществи максимално публично.