Служители на дирекция "Киберпрестъпност" - ГДБОП проведоха операция срещу онлайн пиратството в град Шумен. Акцията е проведена на 27 и 28 май, съвместно с Европол и под надзора на прокуратурата. Това съобщиха от МВР.

Установени са собствениците на сайтовете, които са ги създали и поддържали с цел предлагането на техните потребители на достъп до популярни филми, сериали, телевизионни продукции чиито правоносители са български телевизионни оператори.

Констатирани са множество нарушения на правата върху обекти на интелектуалната собственост. Достъпът до сайтовете е спрян.

В хода на разследването са иззети документи и дигитални доказателства, чрез които се е осъществявала незаконната дейност. В резултат на предприетите действия са образувани две досъдебни производства. Работата по тях продължава.

Операцията е проведена в координация с Европол в рамките на ЕMPACT - програмата за мултидисциплинарно и многоведомствено оперативно сътрудничество за борба с организираната престъпност на ниво ЕС и с приоритетна дейност борба и разрушаване на престъпни мрежи на индивидуални предприемачи, участващи в престъпления срещу интелектуална собственост.

Правителството криминализира онлайн пиратството

Правителството криминализира онлайн пиратството

За на отделните потребители на пиратски произведения не се предвижда наказателно преследване