В хода на международна операция служителите на отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП и полицията в Холандия разбиха организирана престъпна група, занимаваща се с киберпрестъпления.

Международната операция е ръководена от Върховната Касационна прокуратура. Целта на акцията е противодействие на лица, използващи анонимизиращи хостинг услуги, за да прикрият престъпната си дейност.

Киберсигурността влиза в Стратегията за национална сигурност

Киберсигурността влиза в Стратегията за национална сигурност

Поетапно увеличават бюджета за отбрана до 2% от БВП

Престъпленията били свързани с разпространение на материали, представляващи сексуална експлоатация на деца.
Групата предоставяла и интернет ресурс за извършване на други видове киберпрестъпления и пране на пари.

В резултат на съвместните действия на българските и холандските полицейски власти уебсайтът на доставчика на услугите е свален. Преди това органите на реда направили копие на цялата база данни за клиентите на двете компании.

Установени са конкретни IP адреси, както и финансови записи. По предварителни данни по-голяма част от потребителите, които качвали материали, представляващи сексуална експлоатация на деца, са извън пределите на Холандия и България.

В хода на операцията е арестуван собственикът на двете компании. Той е бил задържан от властите в Тайланд. Арестуван е и техническият администратор на сайта. Той е задържан у нас.

Установено е, че администраторът е пребивавал в страната ни повече от месец с кемпер с молдовска регистрация и е извършвал престъпна дейност. Той е задържан на връх Ком, област Монтана. Срещу него е наложена постоянна мярка за задържане. Следва той да бъде екстрадиран в Холандия.

ЕП готви нови мерки за борба с кибертероризма

ЕП готви нови мерки за борба с кибертероризма

450 милиона евро влага ЕС в ключови проекти за киберсигурност

Анонимизиращите хостинг услуги, познати още като "Bulletproof hosting services", и лицата, които ги предлагат, играят важна роля при извършването на киберпрестъпленита. Този вид услуги предоставят сървъри за престъпно ползване с цел възпрепятстване на правоприлагащите органи, обясняват от пресслужбата на МВР.

В хода на разследването е установено, че двамата задържани са били наясно относно съдържанието, което е хоствано, и въпреки това не са предприели действия за спиране на разпространението.

ГДБОП участва в международен кибер удар срещу терористична пропаганда

ГДБОП участва в международен кибер удар срещу терористична пропаганда

ЕС, Канада и САЩ удариха новинарската агенция на "Ислямска държава" - Amaq

С реализирането на операцията успешно е прекратено тригодишно разследване, иззети са сървъри, свързани с две чуждестранни търговски дружества, предоставяли хостинг услуги и такива за споделяне на данни.