Над 90 движими археологически обекта са иззети при спецакция на ГДБОП. В операцията, проведена под ръководството на Специализираната прокуратура, са участвали структурите на ГДБОП в Пловдив, Пазарджик, Смолян и Стара Загора, и служители на ОДМВР - Пазарджик

При операция, проведена на 15 март, е неутрализирана организирана група, занимавала се с престъпления срещу културното наследство. Установено е, че престъпната група е част от международен канал за трафик на движими културни ценности с незаконен произход, придобити от иманярски разкопки на територията на страната ни.

По първоначални данни с нелегално търгуваните артефакти са попълвани нерегистрирани частни колекции, както и са захранвани със стока други дилъри на движими културни ценности, изнасяни впоследствие в чужбина с цел търговия и набавяне на финансови средства.

Проверени са шест адреса и пет леки автомобила, ползвани от четирима участници в престъпната схема. Там са открити 95 движими археологически обекта - 85 старинни монети, 10 украшения и други предмети с изключително висока културно-историческа, научна и финансова стойност.

Иззети са и 12 мобилни телефона, пет таблета, лаптоп, компютърна конфигурация, шест СИМ карти, 16 магнитни носителя. При претърсванията са намерени още: фотоапарат, електронни везни, 11 нумизматични каталози с официална регистрация с лични данни и мейли и други документи от аукционни къщи за продадени археологически обекти в търговски къщи в Германия, Австрия и Великобритания.

Работата по документирането на цялостната престъпна дейност на групата продължава под наблюдението на Специализираната прокуратура.