Не се очакват сериозни хакерски атаки във връзка с предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Това заяви началникът на отдел "Киберпрестъпност" в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност (ГДБОП) комисар Владимир Димитров пред bTV.

Той обясни, че множество държавни институции са ангажирани с изборите - Централната избирателна комисия (ЦИК), Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), дирекция "Киберпрестъпност" и отделни фирми. Защитата на сайтовете на държавните институции вече е по-добра в сравнение с другите, увери комисар Димитров.

Росен Карадимов обеща особено внимание при видеонаблюдението на изборите

Росен Карадимов обеща особено внимание при видеонаблюдението на изборите

Основният въпрос, който ще поставим, е този за избирателните списъци, каза още той

За онлайн измамите при интернет пазаруването, комисар Димитров посочи, че в ГДБОП получават ежедневно 50-70 сигнала за различни киберпрестъпления. Наблюдава се плавно увеличаване на киберпрестъпленията, повишават се случаите на компютърни измами, изтъкна комисар Владимир Димитров.

Идеята на хакерите е да се стресират потребителите и да последват определен линк, да се регистрират данните им, дебитната карта и др. В резултат на всичко това, ако се заразят компютрите, хакерите имат отдалечен и постоянен достъп, докато компютърът е включен. Полезният ход е да не се предоставят данните и да се сменят потребителските имена, паролите за основните социални мрежи, банковата карта, ако се налага и др. Целта на хакерите е една - финансова облага.

Въвеждат се по-ефективни мерки за киберсигурност

Въвеждат се по-ефективни мерки за киберсигурност

Новите регулации предвиждат единен формуляр за докладване на инциденти