Особено внимание на изборите ще обърнем на процеса по видеонаблюдение по секциите. Това заяви на брифинг в Пловдив министърът на иновациите и растежа и координатор в служебния кабинет за организацията на изборите Росен Карадимов, цитиран от БТА. Той е в града за работна среща с областните управители от Южен централен район и представители на териториалните звена на главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО). Предстоят и поредица аналогични срещи в страната. По думите на Крададимов видеонабюдението е един от ключовите елементи на прозрачността на изборите.

Той заяви, че целта на първо място е да се създаде работещ механизъм за координация между централната власт и областните управители, да се сверят сроковете и изпълнението на ангажиментите по Изборния кодекс и да се създаде система за действие при възникване на проблеми.

Главчев: Не МВР, а ЦИК организира изборите

Главчев: Не МВР, а ЦИК организира изборите

Хипотеза е купения вот, но и там МВР действа съвместно с прокуратурата

Министър Карадимов каза още, че единственото ведомство, което на 100% е изпълнило ангажиментите си за изборите, е Министерството на финансите, каза Карадимов. То е трябвало да приеме план-сметката за изборите и да приеме тарифите на БНР и БНТ за предизборните изяви на политическите формации.

В МВР няма сигнали за купуване на гласове

В МВР няма сигнали за купуване на гласове

Атанас Илков увери, че няма да прави сериозни промени

Основният въпрос, който ще поставим, е този за избирателните списъци, защото сме информирани за проблемите с регистрирани много хора на един адрес, каза от своя страна областният управител на Пловдив Христина Янчева. Росен Карадимов заяви, че избирателните списъци ще се подготвят от ГРАО, а всяко отклонение ще бъде взето предвид и пресечено.

Главчев следи стриктно спазването на сроковете за подготовка на изборите

Главчев следи стриктно спазването на сроковете за подготовка на изборите

Хронограмата със задачите е готова и всяко министерство следи сроковете по изпълнение на задачите си

Усилията, които полагаме, са изцяло насочени към повишаване на доверието към изборния процес с ясното съзнание, че правителството предоставя единствено материално-техническото осигуряване, а изборите се правят от ЦИК, изтъкна той.