Отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП пресякоха финансова кибератака към голяма фирма от Република Корея. Установено е, че при кибератаката 3 000 000 евро на жертвата са трансферирани към банкова сметка в България.

Сметката е била открита на юридическо лице, регистрирано в страната със собственик и управител - чуждестранен гражданин. В резултат на професионално проведените действия парите са блокирани и успешно възстановени на пострадалата корейска фирма.

От отдел "Киберпрестъпност" припомнят, че по-рано през 2018 г. юридическо лице, регистрирано в САЩ е подведено чрез кибератака да преведе 1 500 000 щатски долара вместо по сметката на реалния си контрагент на три банкови сметки в България.

От неправомерните средства на жертвата са възстановени 600 000 щатски долара, а за останалите е установено, че часове след получаването им по български сметки, са били трансферирани чрез онлайн банкиране за Хонг Конг.

Постигнатото по пресичането на кибератаки е резултат от постигнатото добро международно взаимодействие на ГДБОП с чужди партньорски служби, както и с банковия сектор в страната.