Организирана престъпна група за търговия с акцизни стоки беше разбита при съвместна операция на ГДБОП, Военно-окръжната прокуратура в София и Военна полиция.

Специализираната операция се е провела на 13 и 14 декември на територията на областите Пловдив, София, Кюстендил и Благоевград. В хода на акцията властите са заловили всички членове на групата и нейния ръководител. Между задържаните има военнослужещ.

В хода на оперативните действия военни прокурори и следователи, военни разследващи полицаи и агенти на ГДБОП и ГД "Митници" са претърсвали часове наред апартаменти, складове, канцеларии, избени помещения, къщи, вили, дворни места и автомобили, за които е имало информация, че се ползват от групата за престъпната им дейност.

В резултат на операцията са намерени и иззети около 3 тона спирт и алкохолни напитки, които са били без бандерол. Установено и иззети са още 10 000 къса цигари от чужди марки, които са равни на 50 стека цигари, и над 20 килограма нарязан тютюн.

На един от адресите полицаите са намерили и вещество, което на направения полеви тест е отговаряло на наркотично вещество. В хода на претърсванията са намерени и оръжия и документи, които групата е водила по време на незаконната си търговия.

По предварителни изчисления, дължимият за иззетите стоки акциз възлиза на над 45 000 лева.

Стана ясно, че престъпната дейност на групата е продължила от месец април 2016 година до задържането на членовете.

Софийският военен съд е уважил иска на прокуратурата и е наложил постоянното задържане спрямо ръководителя на групата и трима от участниците. Спрямо четвъртия участник Военният съд е определил марка за неотклонение "парична гаранция", която възлиза в размер на 3 000 лева.

Разследването продължава.