Престъпна група за трансграничен трафик на прекурсори с цел производство на наркотици е разбита при акция на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП), съобщават от пресцентъра на МВР.

Закопчани са общо 7 души, включително лидерът на групата. Акцията е проведена от териториалната служба за борба с организираната престъпност в Стара Загора под ръководството на спецпрокуратурата. Участвали са и техни колеги от Ямбол, Сливен, Хасково и Кърджали, служители на Специализираните полицейски сили, на ОДМВР - Стара Загора и РУ-Чирпан.

Разбитата група се е занимавала с незаконен трансграничен трафик на прекурсори, разпространението им с цел производство на метамфетамин и разпространение на наркотични вещества. Лидер е бил 41-годишен старозагорец. Първоначалните данни показват, че именно той е организирал трансграничния трафик към страни от Европейския съюз на 34 килограма прекурсори. Прекурсорите са задържани на различни ГКПП-та  в страната. С прекурсори групата е снабдявала и нарколаборатории в радневското село Сърнево и в Сливен.

В престъпната дейност участвали и две старозагорки – 33-годишна и 58-годишна. И двете са арестувани в кв. „Железник”, след като осъществили трафик в страната ни на над 5500 таблетки – 1,3 килограма. На таблетките е направен полеви тест, при който те реагирали на наркотик.

Задържани са още четирима старозагорци – на 32, на 28, на 34 и на 50 години. За издирване е обявен още един член на престъпната група. Той също е от Стара Загора.

Задържаните са с мярка до 72 часа. Разпитани са 18 свидетели, поясняват още от пресцентъра на МВР.