ГДБОП удари група, занимавала се с данъчни престъпления. Задържани са четирима участници в схемата, които се занимавали предимно с търговия на захар.

Операцията е проведена под зоркото око на Спецпрокуратурата на територията на София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Сливен, Благоевград, Ямбол, Перник, Плевен, Разград и Ловеч. Претърсени са общо 27 адреса - жилища, складове, офиси и други обекти, иззети са голямо количество счетоводни, банкови, фирмени документи, компютърни конфигурации и пълномощни за търговия със захар.

Разследващите установили, че престъпната банда е извършвала данъчните престъпления чрез „верига" от фирми, които извършвали множество фиктивни сделки помежду си. Групата внасяла в страната бяла рафинирана захар посредством вътрешнообщностно придобиване от Гърция. Получатели на стоката били дружества от типа „буфер", които избягвали плащането на данъчните си задължения, след като декларирали фиктивни сделки с неизяснен характер от фирми тип „липсващ търговец". След това дружествата реализирали захарта на цена, много по-ниска от пазарната.

Така престъпната група избягвала плащането на дължимия ДДС и е ощетила държавния бюджет с около 2 500 000 лв. от февруари до момента. Освен това, придобитата по този начин стока ги правела конкурентоспособни, но нарушавали пазарните принципи и изкривявали пазара на хранително - вкусовата промишленост.

Четиримата са задържани за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.321, във връзка с чл. 255 от Наказателния кдоекс.