ГДБОП спря незаконно разпространение на литературни произведения в интернет.

Специализираната операция е проведена миналата седмица, като са извършени претърсвания и изземвания на четири адреса в София, Варна и софийското село Лесковдол.

В резултат на проведената акция достъпът до интернет сайта www.spiralata.net е преустановен, прекратено е и незаконното разпространение и достъп до редица литературни произведения, обекти на чужди авторски права, сред които: "Физика на невъзможното" "Паралелни светове" и "Бъдещето на човечеството" от Мичио Каку; "Магията на подреждането" от Мари Кондо; "Кратка история на времето" от Стивън Хокинг; "По-кратка история на времето" от Стивън Хокинг и Ленард Млодинов; "Седемте духовни закона на успеха" и "Спонтанното удовлетворение на желанията" от Дийпак Чопра; "Боговете още са тук" от Ерих фон Деникен; "Отровните родители" от Сюзън Форуърд; "Бягащата с вълци" от Клариса Пинкола Естес; "Селестинското пророчество" и «Десетото откровение" от Джеймс Редфийлд; "Лечение на организма със собствени сили" от Сергей Филонов и други.

При разследването е установено, че сайтът е предоставял възможност на посетителите за безплатно сваляне в електронен формат на всяко от качените произведения, преведени на български език.

От ГДБОП съветват гражданите при интерес към дадено литературно произведение да посетят интернет страниците на съответните издателските къщи, притежаващи права за разпространение. Това гарантира високо качество на търсената услуга и избягване на риска от заразяване на компютърната им конфигурация със зловреден код при изтегляне на файлове от случайни интернет сайтове.

От ГДБОП напомнят и че през последните три години страната ни е била извадена от негативния наблюдателен списък "Специален 301" на Департамента по търговия на САЩ.