31-годишен иранец е арестуван в София с 8,5 кг опиум, което по цени на съдебната система е на стойност около 400 000 лв., съобщава МВР.

Спецоперацията на ГДБОП за пресичане на канал за трафик на опиум от Иран през България към Западна Европа и Гърция е проведена през първите две седмици на ноември. Установено е, че задържаният е пребиваващ в страната ни със статут на бежанец.

В обитавания от него апартамент в столичния ж.к. „Люлин" и в наето таванско помещение в ж.к. „Хаджи Димитър" са открити около 8,5 килограма смолисто вещество. При направения полеви наркотест пробата от него показала характерна реакция за опиум. На двата адреса са намерени и различни приспособления за употреба на опиум, електронна везна, телефони и сим карти. Иззет е и автомобил, ползван при осъществяването на престъпната дейност.

По случая е образувано досъдебно производство.

Дни по-късно, при последвали действия по разследването, съвместно с партньорските гръцки служби в Атина е проведена международна операция за пресичане на установен канал за трафик на опиум, когато са задържани още двама ирански и един гръцки граждани с 1 килограм опиум. Заловеното количество било предназначено за разпространение в гръцката столица.