Задържана е престъпна група за трафик и разпространение на наркотици, съобщават от пресцентъра на МВР. Сред закопчаните са и двамата организатори.

Групата е спипана при спецполицейска операция на служители от сектор „Борба с организираната престъпност”-Благоевград и отдел „Наркотици” при ГДБОП. Операцията е проведена на 5 август под наблюдението на Специализираната прокуратура.

Арестувани са общо 7 души – гръцка гражданка и шестима българи, жители на Петрич.

Ръководителите на групата са 38-годишен мъж и 29-годишна жена, с криминални регистрации. Жената е осъждана и в Гърция за престъпления, свързани с наркотични вещества.

Задържани са още: 37-годишен мъж, осъждан в Гърция за трафик на хора, 20-годишен мъж и 30-годишна жена. 33-годишната гръцка гражданка е хваната на ГКПП-Кулата при опит да пренесе незаконно през държавната граница дрога.

Разследващите са установили, че групата е действала на територията на община Петрич. Те основно са пласирали хероин и канабис. Контрабандата на дрога осъществявали през българо-гръцката граница.

При обиски в 7 апартамента и 3 автомобила на участници в групата униформените открили общо 280 г кафяво прахообразно вещество, реагиращо положително на хероин, две таблетки, дали положителна реакция на метаамфетамин; 8,42 г суха тревиста маса – канабис, видно от полевия наркотест. Конфискувани са също 20 мобилни телефона, 22 SIM карти, две електронни везни, записки за дължими суми, както и един лек автомобил. 

На 6 август на организаторите са били повдигнати обвинения за ръководене на организирана престъпна група за разпространение и контрабанда на наркотици. Други двама са обвинени за участие в групата.

Четиримата са задържани с постановление на наблюдаващия досъдебното производство прокурор при Специализирана прокуратура за срок до 72 часа. На 8 август на трима от тях е наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”, а на четвъртия - „подписка”, уточняват от МВР.