Екстрадиция в Украйна или наказание в България може да получи Георги Близнаков - един от биячите на столичното околовръстно шосе. "Първо обаче, трябва да се докаже дали е виновен", заяви посланикът на Украйна в България Микола Балтажи пред bTV.

Трима джигити биха шофьор на Околовръстното, защото им свирнал

Трима джигити биха шофьор на Околовръстното, защото им свирнал

Засекли го и го набили

На въпрос дали Близнаков е участвал в убийства в Украйна, каквато информация се появи, и дали Киев иска екстрадицията му, посланик Балтажи отговори, че разполага само с информацията, публикувана в сайта "Миротворец". Той бил сериозен източник, събиращ данни за хора, извършващи престъпления срещу украинския народ, твърди дипломатът.

Бияч от Околовръстното - част от спецотряда "Тайфун" в Донецк

Бияч от Околовръстното - част от спецотряда "Тайфун" в Донецк

Правил се на бунтовник

Припомняме, според информацията в сайта "Миротворец" под снимката на Близнаков пише, че е участвал в убийства на украински граждани и в издевателства над бойци. Като професионално занимание е посочено кикбоксьор. Той е заснет на няколко фотоса да позира с военни одежди, но към момента е спорно това да е оригинална бойна униформа. Експерти допускат, че знаците може да са закупени от антикварни сергии.

Снимка 221933

Източник: ок.ru

Една от снимките ясно се вижда, че е правена пред сградата на президентската администрация в София.

Украйна иска бияча Георги Близнаков, издирвал се за мъчения на украинци

Украйна иска бияча Георги Близнаков, издирвал се за мъчения на украинци

Участвал в проруски батальон

"Всичко го има в интернет, хората може да го видят със собствените си очи", каза посланикът. Той припомни, че нещатният съветник на украинския вътрешен министър Арсен Аваков - Антон Герашченко, се обърнал към Генералната прокуратура, СБУ (Украинската служба за сигурност) и към външно министерство. "Нека Генералната прокуратура да проучи нещата, да вземе решението и тогава да се обърне към българската страна", призова украинският дипломат.

 

Според него има два варианта, ако се докаже вината на Близнаков. "Може да поискаме екстрадирането му - това е предвидено по българското законодателство. Българското законодателство освен това предвижда и наказание за такива хора. Ще видим какво е решението. Трябва да бъде доказано и дали е извършвал престъпления в Украйна. Трябва да има доказателна база и ние държим на това", допълни посланикът.

"Аз съм убеден, че имаме много силно гражданско общество - доброволци, които работят в тясна връзка с държавните институции. Няма да дадем на тези хора да спят, ще ги издирваме, ще ги намерим и ако са извършили престъпление, ще си понесат наказанието", закани се Балтажи.