Биячът от Околовръстното Георги Близнаков се издирва за участие в проруски батальон и мъчения на украински граждани. Това съобщи за БНР съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Герашченко.

Украйна е изпратила искане Близнаков да бъде екстрадиран.

Припомняме, Георги Близнаков е един от четиримата гардове на Ториното, задържани за побоя на Околовръстното. В петък съдът го остави в ареста, заедно с още двама от биячите. Шофьорът на колата бе пуснат.

Бияч от Околовръстното - част от спецотряда "Тайфун" в Донецк

Бияч от Околовръстното - част от спецотряда "Тайфун" в Донецк

Правил се на бунтовник

Тази сутрин стана ясно, че Георги Близнаков бил част от спецотряда „Тайфун” на сепаратистката Донецка народна република. От формированието твърдят, че той е бил там само една седмица и не е участвал в бойни действия. Искал да си направи снимки за самореклама. Близнаков е включен в базата данни на украинския портал „Миротворец”. Той фигурира в данните за проруски екстремисти. Във видеоматериал той се врича да служи на Донецката народна република.

Антон Герашченко обяснява, че днес е отправил искане до украинските държавни структури и посолството на Украйна в България за екстрадицията. Той смята, че искането ще стигне до нашата страна в рамките на закона.

По думите на съветника на украинския дипломат номер 1 Близнаков незаконно е преминавал границата на Украйна. Той е участвал в незаконни въоръжени формирования и e воювал срещу Украйна.

Герашченко коментира, че българинът е заплашен със затвор, ако бъде доказано, че е участвал непосредствено в убийства и мъчения на украинци.