Основното в съдебната реформа е засилване на обществената квота. Т.е. съдбата на главния прокурор да зависи от силните на деня, от тези, които доминират в Народното събрание. Абсурдно е да създаваш една прокуратура, като я поставяш в политическа зависимост. Това заяви пред БНР преподавател по конституционно право Георги Близнашки.

Очаква се не само съдът, а и прокуратурата да подчинява своите действия единствено и само на закона. Изведнъж се оказва, че прокуратурата ще бъде под ръководството на един прокурорски съвет, който се доминира от представителите на мнозинството в Народното събрание. Тази идея смути дори Венецианската комисия, поясни той.

Според него промените в Конституцията идват отвън. От САЩ решиха, че трябва на всяка цена да ни помогнат. Изпратиха тук някакви експерти, но треторазредни фигури. Идеите за разделянето на двата съвета, политизацията... това са неща, измислени отвън, смята Близнашки. Той подчерта, че всички експерти са се изказали негативно по адрес на готвените промени.

По думите дебатът в НС по темата не е бил сериозен и в него са липсвали аргументи. Близнашки подчерта, че управляващите сами не вярват в това, което правят. Той посочи, че се прави опит да се изфабрикува едно съгласие. Според него, ако бъде привлечена и БСП няма да има кой да оспорва промените в Основния закон.

Георги Близнашки е категорично против лица с двойно гражданство да заемат политически длъжности.

Бойко Рашков пропука конституционното мнозинство
Обновена

Бойко Рашков пропука конституционното мнозинство

Все пак парламентът прие на първо четене промените в Конституцията