Венецианската комисия също не спести критиките си към готвените конституционни промени. Това съобщи БНТ.

Според комисията липсват мотиви за промените в основния закон. В своя доклад Венецианската комисия нарича мотивите "кратка обяснителна бележка".

"Който предлага законопроект, трябва да положи разумни усилия, за да обясни съображенията за всяко предложение. Проектът съдържа в приложение кратка обяснителна бележка. До голяма степен тя повтаря същността на някои от измененията, без да посочва причините поради които тези изменения са необходими, или каквато и да е оценка на тяхното потенциално въздействие", изтъкват от Комисията.

Припомняме, че промените в Конституцията са един от приоритетите на на кабинета на ПП/ДБ. Предложенията бяха внесени в НС през месец юли. Част от тях получиха подкрепата и на некоалиционните партньори от ГЕРБ и ДПС. Други обаче като смяната на национални празник не срещнаха одобрение. В крайна сметка промените в Конституцията бяха подкрепени от 161 народни представители и тръгнаха по бавната писта.

Конституционалисти и представители на институциите, обект на промените в основния закон засипаха с критики предложенията.

Пълният текст на доклада на Венецианската комисия може да видите тук.

Венецианската комисия одобри част от исканите промени в Конституцията ни

Венецианската комисия одобри част от исканите промени в Конституцията ни

По отделни предложения се изразяват критики и препоръки