ГЕРБ и ОП със законодателна инициатива за личния фалит. Промени в закона за задълженията и договорите внасят двете формации. Красимир Ципов подчерта, че темата е важна и трябва да й се обърне внимание. Проблемът е бил обсъден на коалиционен съвет. Европейската практика по темата е консултирана с евродепутата Емил Радев.

Искрен Веселинов изтъкна: "Днес е добър ден за българската демокрация." Слага се край на фигурата на вечния длъжник. Предлага се десет годишна давност за събиране на задълженията.

Предложенията касаят само добросъвестните длъжници. Патриотите са доволни, че инициативата им вече е обща с коалиционния партньор. Двете формации искат обществена дискусия, но тя ще се случи след отпадане на противоепидемичните мерки. Емил Радев каза, че сме единствената страната в ЕС без такава норматива уредба. За търговците има десет годишен давностен период, но такъв няма за физическите лица. У нас има казуси и на починали длъжници, които "завещават" дълга на наследниците си. Това не е нормално да става в държава членка на ЕС, категоричен бе българският представител в ЕП.