Увеличават се телефонните измами, недоволен е зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. През 2015 година 68% са условно осъдените за телефонна измама, отчете той при представяне на управленската програма на ГЕРБ в сектор "Сигурност".

Ефективно осъдените са 31%. Това е абсолютно недостатъчно, категоричен е Цветанов. Ще се търсят ефективни мерки и завишаване на санкциите за този вид престъпления. 6,7 милиона лева са щетите от телефонните измами за 2015 година.

Доброволно тестване на учениците за употребата на наркотици, предлага ГЕРБ като мярка срещу това уродливо явление и като превенция. Пада възрастта за употреба на дрога. Според Цветан Цветанов децата вече на 13 години посягат към наркотиците. Доброволните тестове ще се правят с разрешение на родителите. Така те ще са информирани и ще могат да реагират своевременно.

ГЕРБ предлага доброволни тестове за наркотици в училище

ГЕРБ предлага доброволни тестове за наркотици в училище

Родителите скъсали връзката с проблемите на своите деца

Системата за сигурност никога не е била по-подредена, обяви от своя страна бившият вътрешен министър Румяна Бъчварова при представяне на управленската програма в сектор "Сигурност".

Изпреварваме тенденциите в Европа с едно модерно законодателство. МВР има един много добър антикорупционен модел, отчете тя.

Бъчварова се похвали, че бързо са преодолени трусовете в системата след промените от 2013 година. В държавата оттук нататък можело да се работи стабилно и без колебание по охраната на границата и радикализация. Почти 40% по-малко нелегални отчете Румяна Бъчварова.

Тя подчерта и мерките за справяне с битовата престъпност. Може да очакваме устойчиви резултати, заяви бившият вътрешен министър. 300 нови автомобила са осигурени за полицията. До три години можел да се обнови целият автопарк.

Цветан Цветанов предупреди, че мигрантския натиск няма да спре и мерките в тази посока трябва да продължат. Ако партията вземе властта, обещава засилено участие на военни на границата. 27 километра по речните зони в Хасковско и Бургаско остава да се изградят от оградата по границата с Турция. Центровете за мигранти ще бъдат близо до границата и далеч от населени места. Повече полицаи в малките населени места обещават герберите. Планира се осъвременяване на интерактивната карта на престъпността.

Още страната ни е източник на престъпност в сферата на сексуалната експлоатация на жени. Местни комисии за борба с трафика на жени, предлагат от партията.

ГЕРБ планира засилване и укрепване на оперативното сътрудничество с Европол, Интерпол и други партньорски служби. Предлага се още създаване на специализирани регистри в МВР за системи за видеонаблюдение на масово посещавани обекти.

За пътната безопасност партията планира рестартиране на фонд "Пътна безопасност".