След близо половин година Германия отговори на половината въпроси, зададени от Софийската районна прокуратура във връзка с разследването за фалшивата диплома на бившия директор на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева.

Запитването цели да се установи дали подписите и печатите по копията от дипломата на Илиева са истински.

В края на миналата седмица от Германия са пристигнали част от отговорите, които българската прокуратура поиска, а от днес те са дадени за превод, съобщи БТА, позовавайки се на източници от разследването.

Българските разследващи не могат да се ангажират със срок за развръзка на разследването, тъй като не е ясно кога ще бъде получена останалата част от запитването до Германия.

Припомняме, през 2010 година името на Калина Илиева бе въвлечено в скандал, свързан с нейното образование, с който се заеха български и германски прокурори.

Прокуратурата в Берлин обаче прекрати разследването около фалшивата диплома поради липса на доказателства, че престъплението е извършено на територията на федералната република.

От БСП поискаха създаване на временна анкетна комисия по случая Калина Илиева.

Работата на Илиева като изпълнителен директор на фонда беше остро критикувана от опозицията. Впоследствие, макар в напреднала бременност, тя беше отстранена от поста си. По-късно обаче стана ясно, че дипломата на Илиева от Германия е фалшива и с нея се зае прокуратурата.