Специализираната прокуратура и ГДБОП участваха в международна операция по неутрализирането на организирана престъпна група за измами при търговия с "бинарни опции" и други финансови инструменти.

В съвместните действия на 11 май са се включили полицейски и съдебни органи в 7 държави - Германия, Северна Македония, Испания, Полша, Швеция, Израел и България. Действията са били координирани от Агенцията за правно сътрудничество на страните от ЕС -Евроджъст. У нас в процесуално-следствените действия са се включили разследващи екипи от Германия.

Досъдебното производство е образувано от Главната областна прокуратура в Кобленц, Германия.

Събраните до момента доказателства сочат, че общата щета, нанесена на измамените от групата, е 30 милиона евро.

Арестуваха българин от кол център за продажба на авиочасти на сирийски терористи

Арестуваха българин от кол център за продажба на авиочасти на сирийски терористи

Служителите не знаели, че трябва да спазват американското законодателство

От Спецпрокуратурата съобщават, че в изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от прокуратурата в Кобленц, в София, Мездра и Варна са били претърсени общо 21 адреса - колцентрове, офиси на дружества и жилища.

Били са конфискувани 68 компютърни системи в различни конфигурации, 43 носители на памет, 19 мобилни телефона, ценности, множество банкови и други документи. Иззетите веществени доказателства ще бъдат предадени на разследващите органи в Германия.

Съгласно издадените Европейски заповеди за арест у нас са задържани петима души, от които двама чужденци. Сред тях е и ръководителят на групата - израелски гражданин, който опитал да напусне страната към Гърция. У него били открити наркотични вещества, за което му е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" от Окръжния съд в Благоевград. Останалите четирима са задържани за срок до 72 часа, като ще бъдат внесени искания за постоянен арест спрямо всеки от тях.

Колцентрове въвлечени в измамни схеми

Колцентрове въвлечени в измамни схеми

Според ГДБОП кръгът от потенциални жертви е неограничен